Mis on Firik bulgur?
Freekeh ( tehakse üldiselt kõvast nisust e Durum nisust) on Lähis-Idas väga
populaarne teravili, selle nimi pärineb araabia keelsest sõnast ja selle vaste türgi
keeles on “firik,” mis tähendab “hõõruda”, see on viide rohelise tera põletatud
kooriku hõõrumise protsessile. Vili koristatakse noorelt, samal ajal kui nisu on veel
roheline ja seemned pehmed. Pärast päikese käes kuivatamist kuhjatakse nisu
kokku ja pannakse põlema. Varred põlevad ära, aga noored niisked seemned jäävad
terveks. Seejärel nisu kuivatatakse ja hõõrutakse, et saada iseloomulik tekstuur, värv
ja meeldiv sügav maitse. See on iidne teravili, mis on Lähis -Ida toitumises olnud
sajandeid põhitoiduaine, kuid hakkas populaarsust koguma alles hiljuti kogu
maailmas.
Kasulikkus
Firiki peetakse üliteraviljaks, kuna on kõrge valgusisaldusega alternatiiv kuskusile
või valgele riisile ning sisaldab palju samu toitaineid nagu kinoa. Sellel on kõrge
kiudainesisaldus (kuni neli korda suurem, kui pruunil riisil) ja madal glükeemiline
indeks, muutes selle diabeetiku sõbralikuks toiduks, stabiliseerides veresuhkrutaset.
See on ka suurepäraseks valikuks kõigile, kes püüavad jälgida tervislikku toitumist
ja langetada kaalu.
100% vegan
100% looduslik
Kõrge valgu- ja kiudainesisaldusega
Rikas kaltsiumi, raua, tsingi, luteiini, seaksantiini, kaaliumi ja magneesiumi poolest
B grupi vitamiinide rikkas
See on ideaalne diabeedikutele
Madal glükeemiline indeks
Aitab toita häid baktereid soolestikus
Madala rasva-ja naatriumisisaldusega
Ajalugu
Freekeh nisu juured ulatuvad mitme tuhande aasta taha Vana -Egiptusesse ja seda
ümbritsevatesse piirkondadesse.
Legend räägib, et freekeh avastati 2300 eKr, kui üks iidne küla Vahemere idaosas
korjas kiiruga noort nisu kokku enne nende linna ründamist. Ründajate tulekahjud
põletasid noore nisu.
Peale tulekahju avastasid inimesed, et hõõrudes on terad veel söödavad ja tulemus
maitsev.
Kuidas tarvitada?
Kuigi Firik bulgur pole nii tuntud kui klassikaline bulgur, on ta hea pilafi
valmistamiseks maitsev valik. See on meeldiva maitsega kasulik toit.
Pese firik bulgur külmas vees.
Purustatud firik aurutatakse kaanega kaetud potis.
2-e osa vee või puljongiga iga 1 osa teravilja kohta. Valmimiseks kulub 20 – 25 minutit.
Terve teraga firik tuleb ennem pesta, külma mitte kuuma veega. See vajab rohkem
vett, proovige 3 osa vett või puljongit 1 osa firikile ja veidi kauem küpsetusaega,
kuid mitte kauem kui 45 minutit madalal kuumusel.
Seda kasutatakse tavaliselt pilafides, mis on lihtsad vürtsitatud teraviljatoidud,
mis võivad sisaldada liha või köögivilju. See on ka väga maitsev täidistes või
suppides ja hautistes.